Virüs Saldırısı Hakkında Önemli Duyuru

7.06.2017 itibariyle Petya isimli yeni bir fidye temalı virüs yazılımı ortaya çıkmıştır.
Bu zararlı yazılım, Windows işletim sistemlerindeki SMB servisinin zafiyetini kullanarak yönetici rolünde komut çalıştırmaktadır. Fidye yazılımı herhangi bir kullanıcı etkileşimi gerektirmeksizin bulaştığı ağda aynı kullanıcı adı ve parola bilgisini kullanan sistemleri tarayarak bulmakta ve tespit ettiği sistemleri de etkilemektedir.
Önemli verileri şifrelemekte ve belirli bir fidyenin ödenmesi için uyarı vermektedir.
Bu virüsten korunmak için Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarların tüm güncellemelerinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu güncellemeleri yapmak için Windows Update programını çalıştırmak yeterlidir. Windows Update programını güncelleme bittikten sonra tekrar çalıştırarak tüm güncellemelerinin tamamlandığından emin olunuz. Kullandığınız veya sorumlu olduğunuz bilgisayarlarda Deep Freeze benzeri uygulamalar varsa lütfen güncelleme öncesi bu programları devre dışı bırakmayı unutmayınız. Güncellemeler sonrası güncel bir antivirüs programıyla sisteminizde tarama yapınız. Tanımadığınız kişilerden gelen e-posta ve ekleri kesinlikle açmayınız.

Virüs tespit edilen cihaz ya da aygıtlarınızı üniversite bilgisayar ağına dâhil etmeyiniz.
Destek için Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile irtibata geçebilirsiniz.

Tüm personel ve öğrencilerimize duyurulur.

29 Haziran 2017